Wednesday, June 11, 2008

Torkkelinmäen marttakerhon miesjaoston raportti 001/08

Torkkelinmäen marttakerhon miesjaosto kokoontui eilen (10.06.08 klo 17.00) Torkkelinmäellä tarkoituksenaan seurata Torkkelinmäen marttakerhon naisjaoston vatruskanvalmistuspuuhia. Näin myös tapahtui.

Veikkaanpa, että tarkkaavainen lukijani kysyy tässä vaiheessa mielessään, että mikä ihme on vatruska. No, täytyy myöntää, että se on hieman arvoitus minullekin. Sanan vatruska kuulin ensi kertaa toissapäivänä.

Sittemmin vatruskan syntymän ihmettä vierestä seuranneena sanoisin, että se on perunamössökuoresta ja puuromaisesta täytteestä koostuva hieman pasteijamainen karjalainen perinneruoka. Tässä tapauksessa täytteenä oli riisiä melko puuromaisessa olotilassa.

Minut oli kutsutu dokumentoimaan valmistusprosessi. Siinä päävatruskaattori Minhiä odotellessamme tajusin kesken ensimmäisen loiventavan siiderin, että prosessi olikin jo alkanut. Marinadi oli ilmeisesti aiemmin päivällä valmistanut perunamössön kilosta perunoita ja parast'aikaa keitteli riisimössöä hellalla. Tämä aiheuttaa pientä vajausta kuvamateriaalin kannalta, mutta otanpa vahingon takaisin olemalla sitäkin tarkempi loppuvaiheiden kanssa.

Pöydälle on levitetty vatruska-alusta. Kalliolaisena kuluttajamielipidevaikuttajana tunnettu Marinadi ei voi vastustaa kiusausta ja valitsee Hesarista nimenomaan mielipidesivut pöydän suojaksi. Hieno yksityiskohta!

Minh on saapunut paikalle ja lähtenyt sellaisella vauhdilla työstämään vatruskoita, että kuvaaja missaa taikinan veivauksen pelkästään siiderin avaamisen takia. Tajutonta, en ehtinyt edes kissaa sanoa. Saatikka sitten Villi-the-Kissaa. Kuvassa kuitenkin käsin pyöräytetyt vatruskankuoret odottamassa täytettä.

Ja täytettä ne saavat. Ennen täyttämisen alkua Minh tarkastaa, että täyte sisältää varmasti tarpeeksi suolaa. Tämä on karjalaisissa perinneruuissa todella tärkeää.

Valkoisesta riisimössöstä on muuten yllättävän hankala saada kuvaa, jossa se ei olisi aivan puhkipalanut. Reportteri säätelee siis kameraa, kun vatruskoita täytetään kovalla sykkeellä.

Siinä yksi ylivalottunut riisikeko. Ei oikein löytynyt sävyjä photoshopillakaan...

Tässä seuraavan lätyn sisältöä ehkä hieman paremmin kuvattuna.

Ja hups, sinne se katoaa :)

Täyttämisen lomassa Rappiotäti googlettaa lisää hassunnimisiä perinneruokia Karjalasta. Kaikenlaista sultsinaa ja sulhaspiirakkaa yms. lentelee ilmassa.

Tiesittekö muuten, että sulhaspiirakat valmistetaan kypsistä sulhasista rasvassa keittämällä. Se saattaa tuntua ehkä hieman julmalta... mutta kas, sehän olikin väärä resepti Borneosta. Siellä ne villit viidakossa vaanivat pahaa-aavistamattomia kypsiä sulhasia ja heittelevät pataan. No, itse asiassa tätä tapahtui viimeksi joskus 1600-luvulla, nykyäänhän sielläpäin maailmaa on mitä rauhallisinta. Thanks to hollantilaiset ja britit, jotka taistelivat saaren hallinnasta keskenään sekä siellä jo asuneiden ihmisten kanssa kaksisataa vuotta. On se demokratian vieminen itään ollut hankalaa... eikun nuohan olivatkin diktatuureja. Mitens tässä nyt näin?

Missäs minä olinkaan. Ai niin, Marinadin keittiössä. Ja olohuoneessa, ruokailutilassa, kirjastossa ja makuuhuoneessa myös. Tämä on nimittäin hämmästyttävän monikäyttöinen tällainen tila, jossa ei ole turhia väliseiniä laisinkaan! Parvekkeelle en uskaltautunut (se on mitoitettu kissalle).

Noh, takaisin vatruskoihin:

Täytetyt ja suljetut vatruskat sivellään voisulalla (jonka salamyhkäinen ja silmää nopeampi [ehkä välillä jopa näkymätön???] Marinadi on huomaamattani taas hellalla valmistanut). Tämä on suolan lisäksi toinen tärkeä osatekijä kunnon perinnemätössä: siinä ON oltava riittävästi rasvaa!

Voidellut vatruskat asetellaan varovasti pellille. Ne ovat tässä vaiheessa hieman alttiita murtumille.

Sinne vaan, uunin kuumaan kitaan. Olin sivukorvalla kuulevinani, jotta paistolämpötila olisi n. 250 astetta ja taisi siinä ainakin puoli tuntia vierähtää.

Vatruskoita odotellessamme Marinadi lykkää pöytään salaa (taas) valmistamansa salaatit. Eli salasalaatit. Se onkin jännä piirre näissä Karjalan emännissä, että ei tarvitse kyläillessä nälkäisenä smalltalkata. Aina tärähtää muutama kulhollinen apetta pöytään kuin tyhjästä. Olen varma, että heillä on jotain yliluonnollisia kokkausvoimia. Ja salaliitto!

Kipaisenpa kyökin puolelle vilkuilemaan kääryleiden kypsymistä. Hyvältä näyttää, sanoisi Martti Servo.

Tässä valmiit vatruskat.

Tässä valmiit vatruskat lautasella ja vieressään kolmas olennainen osa perinneruokaa: voi. Okei, se on sama kuin se toinen olennainen osa, mutta niin tärkeä, että otan sen tähän erikseen kolmanneksi myös. Voita sivellään vatruskan päälle juuri ennen syömistä. Me söimme ne lämpöisinä, mutta Minh kertoi, että hänen mielestään ne ovat jopa parempia kylmänä. Tämä satsi tuli syötyä kokonaan, joten nyt sitä aspektia ei voitu testata.

Valmiit vatruskat lautasella hehkeän tekijänsä ylpeissä kätösissä.

Sitten niitä syötiin kera salaatin ja voin. Ja hyvää oli. Tajusin myös vaihtaa juoman siideristä olueen (sopii paremmin).

Ensi kerralla: tytinä.

Lisäys: Metron Live-liite lähti heti perässähiihtämään:

Samat ainekset, eri muoto.

17 comments:

  1. Tämä on ihan paras leivontaraportti!

    Ei seuraavaksi tehdä tytinää vaan ehdottomasti valmisetaan sulhaspiirakoita Borneolaiseen tapaan :-) Jos kypsiä sulhasia ei löydy mistään, täytynee tyytyä majavapaistiin...

    ReplyDelete
  2. Tää oli aivan loistava! :D

    Torkkelinmäen marttakerhon naisjaosto on todella tyytyväinen miesjaoston osanottoon ja raportointiin. Hämmästyttävää, miten salaisesti olen onnistunut toimimaan ottaen huomioon, että ne itä- ja länsisiipi sijaitsevat todellakin niin lähellä toisiaan tässä asunnossa...

    ReplyDelete
  3. Ooh! Mitä se oikein valitteli, ettei muka osaa?!
    Tästä lähtee kunnon perinneruokaseura hyvin liikkeelle: vatruskoita, borneolaisia sulhaspiirakoita, tytinää ja majavapaistia.Yllättäen vatruskat ovatkin vähiten eksoottinen ruokalaji...

    Kuvat on hienoja, jos ei katso noita punoittavia nakkisormia siinä viuhumassa.
    -minh-

    ReplyDelete
  4. Miulla on ruuasta vain yksi kuva.

    ReplyDelete
  5. Rappiotäti: mä olisin kuitenkin tytinän kannalla.

    Marinadi: olet välillä valoakin nopeampi. ilmeisesti.

    Minh: joo, sen kameran salama-automaatio tekee tuollaista ihon punerrusta. haetaan vahingonkorvauksia Canonilta :D

    Olli: Toihan täydentää hyvin koko homman, kun mulla ei tuosta asetelmasta ole yhtään kuvaa.

    ReplyDelete
  6. Miten tohon kerhoon pääsee mukaan, mä kuolaan näppiksen täällä ihan märäksi!!!

    ReplyDelete
  7. Jos tämä marttailu jatkuu tämmöisenä niin minä muutan Helsinkiin!

    ReplyDelete
  8. mun oli pakko soittaa mun karjalaismummolle, joka tulee ens viikendinä visiitille, että tee nyt helvetti sentään mulle vatruskoita.

    se tekee.

    ylihuomenna tähän aikaan syön vatruskoita.

    vatruskavatruskavatruska

    ReplyDelete
  9. tiina: helpoin tapa on ottaa marinadiin yhteyttä ja vetää esiin joku ikiaikainen salainen resepti jostain myyttisestä perinneruuasta. mieluiten pohjoiskarjalaisesta :)

    kata: miten olis kesämökki kalliosta?

    anna: hyvin hoidettu!

    ReplyDelete
  10. Äitini, emäntä, martta ja kotitaloushäärääjä, soitti tänä aamuna, oli käynyt katsomassa minun blogini ja sitten tämän Kervån selostuksen ja halusi tarkentavia tietoja siitä, miten olimme vatruskat leiponeet :D

    Kuten "miksi voitelitte ne ennen uuniin laittoa", "pistittekö täytteeseen voita" jne. Ja totesi, että eri tavalla on leivottu, kuin mitä hän on oppinut Ilomantsissa. Tyynnyttelin tilannetta toteamalla, että eiköhän näitä leivontatapoja ole useita erilaisia! :D

    Tiina, tämä leivontakerho kokoontui aika ex tempore ja sillai pienesti, kun mun asuntoon ei mahdu mitään älyttömän suurta joukkoa. Mut toki jatkossa voin kutsua mukaan: viimeksihän leivontapiiri kokoontui 1,5 vuotta sitten karjalanpiirakoiden merkeissä, nyt yritetään pikkuisen nopeammin uutta kerhoiltaa :)

    ReplyDelete
  11. ka, vatruskanpeijaiset :)

    ReplyDelete
  12. Kävin tänään la Senaatintorilla. Oli aikas paljon perinneruokaa siellä nääs. Itelleni on kaikki nää eteläisemmät rajantakaiset väkerrykset olleet valitettavankin tuttuja jo pennusta asti, mutta sulhaspiirakka ja sultsinat lie pohjoisempaa alkuperää, sillä niitä meil ei harrastettu.. eniveis, tutustuin sultsinan ideaan siis vasta tänään, mutta en ostanut. Riisiä letun sisällä? Tota, ei viisari värähdä.

    Ne muut piirakat taas, ne huusi mulle kovaa ja ihan liikaakin heitä sai uuden kodin täältä mun luota. Tänään on ollut muutenkin ihan raivo ruokahamsteripäivä, eksyin vielä Eestin Serkkuihinkin ja sehän oli menoa sitte.

    Hienon rapsan oot laittanut.

    ReplyDelete
  13. Ihan ruma tuo lehtijutun vatruska!

    Pakko tunnustaa, että oma "reseptini" on hyvinkin muistinvarainen, koska mummin kanssa(Ilomantsista kotoisin)on viimeksi tullut leivottua noita joskus yli 20v. sitten...
    -minh-

    ReplyDelete
  14. Suosittelen seuran elokuvailtaan aihepiiriin melkein sopivaa Suomalaista taidepläjäystä nimeltään Gourmet Club. http://www.imdb.com/title/tt0415017

    Ei ehkä Pohjois-Karjalaista, mutta kuitenkin ;)

    .mie

    ReplyDelete
  15. Minh: huomasitko, olin päivittänyt! :D

    Anomuumi: sori, mutta seuraava (ja sitä seuraava) elokuva missä tahansa tilanteessa tulee olemaan Big Lebowski. sopii ihan hyvin myös ruokainspiraatioksi!

    ReplyDelete
  16. Jaa hmm, minulla olisi hd dvd -versio Lebowskista hyllyssä. Mitenköhän...

    ReplyDelete
  17. mulla ei oo hd-soitinta (luulisin) mutta mulla on Lebowskista euroopan ja amerikan julkaisut :)

    ReplyDelete